បាញ់ហយទឹកត្រីផែ្អម

 គ្រឿងផ្សំ៖

- បាញ់ហយ១គ.ក

- សាច់គោ ១ខាំ ហាន់ស្តើងៗ

- សាច់ជ្រូកបីជាន់ ២ខាំ លៀងអោយស្អាត

- ខ្ទឹមបារាំង កន្លះមើម ហាន់ស្តើងៗ

- ខ្ទឹមស ១ដើម ហាន់ស្តើងៗ

- សាឡាដ៏ ២ខាំ ដាក់ត្រាំក្នុងទឹកអំបិលពី ១០ ទៅ ១៥នាទី ដើម្បីលាងជំរះសារធាតុគីមី

- ត្រសក់ ២ផ្លែ ចិតសំបកចេញខ្លះ ហើយចិតជាបន្ទះៗ

- ជីគ្រប់មុខ១ក្បង់ដៃ បេះយកស្លឹកហើយលៀងអោយស្អាត

- ខ្ទឹមស ២មើម ហាន់ជាបន្ទះស្តើងៗ

- អំបិល ១ចុងស្លាព្រាកាហ្វេ

- ម្រិចបន្តិច

- ទឹកប្រេងខ្យង១ស្លាបព្រាកាហ្វេ

- ប្រេងឆា ១ស្លាបព្រាបាយ

- ប្រេងអូលីវ ឬ ប្រេងឆា ស្លាបព្រាកាហ្វេ

គ្រឿងធ្វើទឹកត្រីផ្អែម៖

 

- ក្រូចឆ្មារ ២ ទៅ ២ស្លាបព្រាបាយកន្លះ

- ស្ករត្នោត២ស្លាបព្រាបាយ

- ខ្ទឹមស២មើម ហាន់ស្តើងៗ

- ទឹកត្រី ២ស្លាបព្រាបាយកន្លះ

- អំបិលកន្លះស្រាបព្រាកាហ្វេ

- ស៊ុបមាន់ខ្នរ កន្លះស្រាបព្រាកាហ្វេដើម្បីបន្ថែមរសជាតិ

- សណ្តែកដីលីង ២ស្លាបព្រា

- ម្ទេស ១ផ្លែ

- ទឹក២០០មល

វិធីធ្វើទឹកត្រីផ្អែម៖

- ដាក់ ស្ករត្នោតចូលទៅក្នុងឆ្នាំងបើកភ្លើងកំដៅហើយកូរ រួចដាក់ខ្ទឹមសចូល បន្ទាប់មកដាក់ទឹក និង ទឹកត្រីចូលរួចដាំអោយពុះ។

- បន្ថែមអំបិល ទឹកក្រូចឆ្មារ និងស៊ុបមាន់ខ្នរ ដាំអោយពុះម្តងទៀតហើយលើកចេញ។

- ពេលយកទៅញ៉ាំអ្នកអាចបន្ថែម ម្ទេស និង សណ្តែកដីតាមចំណូលចិត្ត។

ចំណាំ៖ ទឹកត្រីនេះត្រូវធ្វើអោយបានយ៉ាងតិច ១ ម៉ោងមុនយកទៅញ៉ាំដើម្បីអោយមានរសជាតិឆ្ងាញ់។

(ទឹកត្រីនេះអាចរក្សាទុកនៅក្នុងទូទឹកកកបានជិតមួយខែ)

របៀបរៀបបាញ់ហយ៖

- រៀបបាញ់ហយក្នុងចាន ឬ ថាស ហើយលាបប្រេងដែលលាយជាមួយស្លឹកខ្ទឹមពីលើ។

 

របៀបចំអិនសាច់៖

- ដាំទឹកអោយពុះហើយដាក់សាច់ជ្រូកបីជាន់ចូល ទុកអោយឆ្អិនល្មមសឹមលើកចេញ។

- ដាក់ ប្រងឆា១ស្លាបព្រាបាយចូលទៅក្នុងខ្ទះហើយកំដៅអោយក្តៅបន្ទាប់មក ដាក់ខ្ទឹមស ខ្ទឹមបារាំង កូរអោយឡើងក្រហម និងមានក្លិនឈ្ងុយ បន្ទាប់មកដាក់សាច់គោ ម្រេច អំបិល ប្រេងខ្យង ឆារហូតអោយឆ្អិនល្មម។

 

របៀបញ៉ាំ៖

ជាធម្មតាការញ៉ាំបាញ់ហយមុនដំបូងយើងយកសាឡាដ៏មកទ្រាប់ហើយដាក់បាញ់ហយពីលើដាក់សាច់ឆា សាច់ជ្រូក៣ជាន់ ជី ត្រសក់ ហើយបត់សាឡាដ៏ចូលគ្នាទើបយកទៅជ្រលក់ក្នុងទឹកត្រីហើយទើប យកមកញ៉ាំ។

យើងខ្ញុំសូមអភ័យទោសរាល់កុំហុសឆ្គងដោយគ្មានចេតនាសំរាប់ការសរសេរក៏ដូចជាការបកប្រែ

តើប្រិយមិត្តយល់យ៉ាងណាចំពោះមុខម្ហូបនេះហើយអាចរៀនធ្វើតាមសំរាប់ពេលមានកម្មវិធីរឺក៏បុណ្យផ្សេងៗ ៕




មុន បន្ទាប់